
'Stoepe, bij en na het oorlogsklimaat' 1940 - 1946
De eerste helft van de jaren 40 waren uiteraard woelige jaaren voor Ertvelde en Stoepe. Hoe kunnen we hiervan een betere schets geven dan E.H. Van Buynder, toenmalig pastoor van Ertvelde, aan het woord te laten …
In het boekje ‘de geschiedenis van Stoepe’ uitgebracht in 1957 (p 49-52) lezen we:
… binst de 22 jaar vrede hadden nieuwe leiders van volkeren zich laten verleiden door hoogmoed en wraak, en stuurden aan op herstel en uitbreiding van hun macht. Grote namen van volkerenleiders zinderden dagelijks door de lucht en begeesterden grote massa’s met inslaande slogans van nationalisme en expantiegeest, invloedsferen en kolonisering, die rechtstreeks leidden tot brutale bedreigingen en invallen.
Lees verder door hieronder op de galerij met afbeeldingen te klikken
◲Fotogalerij
Rampspoedig klinkt de datum van 10 mei 1940 voor ons land, en van 20-23 mei voor Ertvelde, waar de 4-daagse kanaalslag werd geleverd, die eindigde met de dynamitering van de parochiekerk, spijts de tussenkomst der geestelijke en burgerlijke overheden.
De toenmalige pastoor E.H. Camiel Andries, verzwakt als hij toen was door ziekte en verkoudheid, moest zijn beschoten en in beslag genomen pastorij verlaten en vluchtte naar Stoepe, waar hij in de ontvangstkamer van het kapelhuis zijn intrek nam.Hij wou temidden van zijn parochianen wonen en, zoals hij het voelde, sterven. Van dag tot dag verergerde zijn toestand en op 4 januari 1941 gaf zijn gelouterde ziel aan de Heer terug.
Op 28 januari 1941 werd zijn opvolger, E.H. Remi Van Buynder (1941 – 1960) benoemd. Hij vond er een vernielde kerk en een door 37 Duitsers bezette pastorij. Er mocht geen inhuldigingsstoet noch enige andere plechtigheid gehouden worden, tenzij in en rond de kapel op het Kapelhof. Op zijn beurt bracht hij de eerste maanden van zijn pastoorschap door te Stoepe in het kapelhuis.
Op 28 januari 1941 werd zijn opvolger, E.H. Remi Van Buynder (1941 – 1960) benoemd. Hij vond er een vernielde kerk en een door 37 Duitsers bezette pastorij. Er mocht geen inhuldigingsstoet noch enige andere plechtigheid gehouden worden, tenzij in en rond de kapel op het Kapelhof. Op zijn beurt bracht hij de eerste maanden van zijn pastoorschap door te Stoepe in het kapelhuis. Op 1 oogst hadden de Duitsers de pastorij verlaten en de pastoor kon zijn normale woonst betrekken. Moet het gezegd worden dat ieders wens in vervulling ging, wanneer mooie en plechtige Stoepedagen werden aangekondigd in 1941? Al de sermoenen spraken in het teken van dankbaarheid om het herlevende religieus leven en in het verlangen naar een nieuwe parochiekerk. Ook in 1942 en 1943 vonden de Stoepedagen plaats.
Bij de aftocht der Duitsers in september 1944 konden de Stoepedagen niet doorgaan, maar aan de laatste Stoepedag – 16 september - zou de gedachtenis vastblijven van de plaatselijke bevrijding; s’morgens rond 10u. kwamen vanuit Evergem 5 kleine vechtwagens met Poolse soldaten, waarvan de officieren op het Gemeentehuis ontvangen werden; zij trokken weer af en de vrees voor een tijdelijke terugkeer der vijanden was gewettigd; te 3u. namiddag viel vanuit Zelzate een regen van obussen over Ertvelde, die 2 vrouwen zwaar kwetste. Rond 5u. reden in volle vaart 5 reusachtige 45-ton-tanks met Canadezen, die met een herhaald hoera-geroep werden verwelkomd en iedereen geruststelden. Er werd aan gedacht de Stoepedagen toch te laten doorgaan maar de nog maandenlange strijd te Assenede en aan het Leopoldskanaal belette de uitvoering van elke dergelijke beslissing. Zelfs geen ‘Stoepedag’ kon ingericht worden.
Op het einde van de oorlog stierf Marie - Mietje - Martens, de kosteres van de kapel. Er werd gezocht naar opvolging. Pastoor Van Buynder vond te Rieme het echtpaar Louis Slock en Marie Van Heesvelde. Zij zouden samen met hun zoon Robert het kapelhuis gaan betrekken maar op 10 juni 1945, niet lang voor de geplande verhuis, stierf Louis Slock. ‘Marie van Stoepe’ beleefde haar eerste Stoepedagen als kosteres dus in 1945 en zou 22 jaar zorg dragen voor ‘haar kapel’, tot ze op 20 februari 1966 overleed. Haar zoon Robert bleef er wonen en zette samen met zijn vrouw Rachel Vermeulen het werk van zijn moeder verder; zij droegen zorg voor de kapel in de 46 jaren die volgden. Vandaag is het Ingrid Slock, dochter en kleindochter van, die nog steeds op het Kapelhof woont en voor de bloemen in de kapel zorgt.
◫Gelijkaardige inhoud
- ❯ Lees meer
Tweede weekend Stoepemarktje 2024
Het Stoepemarktje op 15 en 16 september 2024.
- ❯ Lees meer
Bloementapijt 2024
Bekijk het bloementapijt op het kapelhof gedurende de Stoepedagen 2024
- ❯ Lees meer
Eerste weekend Stoepemarktje 2024
Het Stoepemarktje op 8 en 9 september 2024.
- ❯ Lees meer
Expo Elie Notschaele
De man die meer dan 600 dia’s nam van het door hem geliefde Stoepe
- ❯ Lees meer
Evolutie van de Kapel
Evolutie van het kapelgebouw doorheen de eeuwen